Taal
en hoe deze samen met mij is geëvolueerd.
Vanaf het allereerste moment van ons leven worden we omringd door taal. Als baby luisteren we naar de klanken van onze moedertaal en proberen we deze na te bootsen. Naarmate we opgroeien, ontdekken we de kracht van woorden en leren we ze te gebruiken om onze behoeften en verlangens kenbaar te maken. We ervaren de vreugde van het begrijpen en begrepen worden, en de frustratie wanneer woorden ons tekortschieten. Met volgende tekst wil ik jullie tonen hoe ik tot op de dag van vandaag taal ervaar.
Mijn taalverhaal
*In het begin van ons leven is de wereld gevuld met vreemde en onbegrijpelijke geluiden. Ook al weet ik weinig tot niets meer over deze tijd. Ik kan begrijpen dat dit een zeer frustrerende periode was, je begrijpt anderen niet en anderen jou niet. Maar geleidelijk aan begin je de taal te leren. Je begint te begrijpen dat bepaalde geluiden bepaalde betekenissen inhouden. Mijn eerste woorden waren zeer simpel - "mama" en "papa". Vanaf dit moment startte mijn taalverhaal, mijn ouders moedigde me om meer woorden te leren. Zo begon ik de wereld om me heen te verkennen en nieuwe dingen te ontdekken. Elke dag leerde ik nieuwe woorden en zinnen.
Naarmate ik ouder werd, ontdekte ik verschillende talen en begonnen we op school met schrijven. Ik ontdekte talendoor mijn vrienden en vriendinnen die verschillende woorden hadden voor dezelfde dingen en door op vakantie te gaan waar ik de mensen ook niet verstond. Dit was misschien verwarrend in het begin, maar al snel werd dit vanzelfsprekend voor mij. Op school vond ik spelling een van mijn favoriete vakken. Proberen zo mooi mogelijk de letters en woorden te schrijven was een van mijn favoriete bezigheden. Eenmaal als ik het onder de knie had kon ik niet genoeg krijgen, het ging me niet om wat ik schreef maar gewoon iets mooi opschrijven vond ik goed genoeg. Later begon ik zelfs te experimenteren met taal. Zo probeerde ik nieuwe woorden te maken of creëerde ik geheime talen met mijn vrienden en communiceerden we op manieren die alleen wij konden begrijpen.
Hoe meer ik opgroeide, hoe meer ik begon te begrijpen wat je met taal kon doen. Taal gaf me de mogelijkheid om mijn gedachten en gevoelens uit te drukken. Ik ontdekte dat woorden niet alleen een betekenis hadden, maar ook emotie konden overbrengen.
Terwijl ik nog ouder werd, werd mijn woordenschat steeds uitgebreider. En leerde ik nu zelfs nieuwe talen op school. We begonnen met het leren van Frans in het 5de leerjaar en Engels is het 2de middelbaar tot het leren van Duits in het 4de middelbaar en zelfs de basis van Spaans in het 5de middelbaar. Ik ontdekte verschillende culturen en kon zelfs met mensen praten die duizenden kilometers verderop woonden.
Op de dag van vandaag sta ik hier met een leven vol taal achter me. Ik heb zoveel geleerd, woorden die ooit vreemd waren, werden alledaags en talen die ik niet kende werden talen die ik vloeiend of toch bijna vloeiend kon spreken. Taal heeft me geholpen om mijn gedachten en gevoelens te uiten, om met anderen te communiceren en om de wereld om me heen te begrijpen.
Mijn column
De invloed van sociale media bij tieners is groter dan we denken!
Op de dag van vandaag groeit de jeugd op met de constante aanwezigheid
van sociale media. Instagram, Snapchat en Tikok ,… noem het maar
op, het is niet meer weg te denken in het dagelijkse leven van tieners.
Maar wat voor effect heeft het dan juist? Je kan de aanwezigheid
vanuit verschillende perspectieven bekijken. Een positief aspect kan
zijn dat door je het gebruik van sociale media je meer betrokken bent
met de buitenwereld. Je weet wat er gaande is rondom je en op andere
delen van de aarde in plaats van alleen maar je eigen dorp. Maar is dit
ene positieve aspect genoeg om de negatieve aspecten er maar gewoon
bij te nemen? Sociale media geeft aan veel mensen het "perfecte
plaatje" weer. Perfecte relaties, gelukkige gezinnen, verre reizen, de
mooiste lichamen,…. Maar vaak schuilt er achter deze perfecte plaatjes
een groot leugen. Het geeft dus een verkeerd beeld weer waardoor
sommige tieners en zelfs volwassenen zich onzeker en niet goed in
hun vel voelen omdat ze niet aan deze perfecte normen voldoen. Veel
mensen zijn vandaag de dag heel beïnvloedbaar wat het voor
oplichters dus ook heel gemakkelijk maakt. Via een fake reclame
advertentie of een berichtje op Instagram is het sneller gebeurd dan je
denkt. Ook heeft het gebruik van sociale media een negatieve invloed
op het welzijn van een tiener. Uit onderzoek blijkt dat door het enorme
aantal informatie die op een kort termijn word blootgesteld, je brein
veel informatie moet verwerken. Dit kan leiden tot concentratie
problemen en zelfs slaapproblemen.
Het is misschien niet mogelijk om sociale media te bannen uit de
leefwereld van tieners. Maar ik vind dat we hen moeten waarschuwen
dat dit niet de echte leefwereld is en dus niet moeten spiegelen aan die
zogezegde perfecte wereld. Ook moeten we hen duiden op de gevaren
die het gebruik sociale media met zich meebrengt.
Taalblog
Weg met de dt- en andere spellingsregels in de toekomst!?
In dit artikel gaat het over de discussie over de dt-regel en andere spellingsregels. Nadat een Britse universiteit professoren heeft gevraagd geen punten meer af te trekken voor spelfouten, kwam de vraag of er te veel nadruk wordt gelegd op spelfouten. Auteur Kristien Hemmerechts vindt dat spelling de creativiteit van studenten belemmert en dat taal meer is dan alleen juiste spelling. Ze zegt niet dat de spellingregels moeten verdwijnen maar ziet dit in de toekomst wel gebeuren door dat de jongeren er steeds minder om gaan geven. Onderwijsexpert Wouter Duyck benadrukt het belang van spelling voor sociale mobiliteit en zegt dat het de taak van het onderwijs is om vaardigheden aan te leren waar kinderen mogelijk minder interesse in hebben.
Hiroux, D. (2021, 19 April ). Moet de dt-regel op de schop? Kristien Hemmerechts: "Als je op spelling focust, verlam je mensen." VRT NWS. geraadpleegd op 16 Mei, 2023, https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/04/19/discussie-dt/